W czasach szalejącej drożyzny materiałów opałowych w poniższym wpisie pokażemy prosty trik jak palić w piecu, tak aby zużywać mniej węgla bądź drewna dzięki któremu nawet stary piec tzw. kopciuch jest w stanie spalić nawet 30 % mniej opału. Technika ta to tzw. rozpalanie od góry i nie dość że znacznie zmniejsza koszty ogrzewania to równocześnie zmniejsza również ilość smogu powstającego w procesie spalania.
Błędy podczas palenia w piecu na węgiel bądź drewno.
Większość posiadaczy starych kotłów na węgiel bądź drewno pali w nimi w niewłaściwy sposób poprzez dorzucanie do rozpalonego pieca kolejnych porcji opału. Spalanie taki jedna bardzo nieefektywne ponieważ nowa porcja dołożona na wierzch żaru ogranicza przepływ powietrza wewnątrz kotła a nowe paliwo zamiast wytwarzać ciepło generuje dym oraz generuje przy okazji mnóstwo sadzy i szkodliwego smogu.
Rozpalanie od góry czyli jak palić w kotle oszczędnie i efektywnie.
Rozpalanie od góry jest najbardziej efektywnym sposobem palenia w piecu na węgiel bądź drewno i polega najkrócej mówiąc na przeniesienie żaru z dołu na górę paleniska. Taki sposób palenia powoduje iż spalają się nam gazy uwolnione z podgrzanego węgla bądź drewna a to niweluje powstawanie dymu, sadzy i smogu.
Instrukcja rozpalania z góry w piecu na węgiel bądź drewno.
Jak palić w piecu, aby zużywać mniej węgla bądź drewna – instrukcja krok po kroku.
- Opał (węgiel bądź drewno) zacznij układać na pustym ruszcie, począwszy od największych do najmniejszych brył węgla bądź kawałków drewna.
- Na górze warstwy opału połóż rozpałkę czyli tzw. drzewo rozpałkowe.
- Na warstwę drzewa rozpałkowego ułóż kolejna warstwę drewna złożona z cienkich kawałków (patyków) o grubości 2 centymetrów (grubość kciuka).
- Podpal rozpałkę i zamknij górne drzwiczki.
- Rozpalanie wraz ze spalaniem substancji lotnych zajmie ok. 60 minut.
- Temperaturę pieca a tym samym tempo spalania opału można regulować poprzez otwieranie i zamykanie drzwiczek.
W jakich piecach można palić od góry?
Jeżeli chodzi o palenie od góry to nie ma ograniczeń, dlatego też możemy palic ta technika w piecach zasypowych czyli tzw. kopciuchach, piecach kaflowych, piecach kuchennych, kominkach itp.
Korzyści palenia w piecu od góry.
- Oszczędność opału a co za tym idzie mniejsze koszty ogrzewania naszego domu – szacuje się można zaoszczędzić aż 30 % opału paląc w ten sposób.
- Długi czas grzania – jednorazowe rozpalenie pozwala na ogrzewanie domu nawet przez 8 godzin.
- Oszczędność czasu – długi czas palenia ogranicza czas jaki musimy przeznaczyć na obsługę kotłowni.
- Dłuższa żywotność instalacji grzewczej – dzięki spalaniu bez sadzy nasza instalacja będzie dłużej działać bez remontu.
- Ekologa – nie emitując szkodliwych związków powstających w procesie spalania czyli tzw. smogu przyczyniasz się do walki z zanieczyszczeniem powietrza.
Przeczytaj również:
Bądź na bieżąco – obserwuj Sobir.pl na Google News
Od dawna tak pale, idzie duzo mniej drewna
Żadna nowość mój tato tak pali od 20 lat 😀
Próbował ktoś w ten sposób palić oponami 🤣😂🤣😂