W większości domów mikrofalówki stanowią podstawowy sprzęt wykorzystywany do podgrzewania jedzenia. Pierwsze urządzenia tego typu pojawiły się już po II wojnie światowej, w 1947 roku.
Każda mikrofalówka, jaka dostępna jest na rynku, działa na tej samej zasadzie. Do urządzenia należy włożyć żywność, która ogrzewana jest przy pomocy mikrofal wprawiających cząsteczki wody w drgania. Gdy uderzają o siebie, dochodzi do wytwarzania ciepła, które następnie dociera do potrawy znajdującej się w urządzeniu.
Mikrofalówki składają się z komory oraz drzwiczek z przezroczystą szybą. Mają wbudowaną siatkę.
Rodzaje kuchenek mikrofalowych
Możesz wybrać dwa rodzaje kuchenek mikrofalowych:
- do zabudowy – świetnie sprawdzają się w kuchniach, które urządzasz samodzielnie i masz możliwość wybrania mebli, jakie się tam znajdą. Zazwyczaj są one wykonywane z wysokiej jakości materiałów. Sprawiają, że nie ma żadnych problemów z dostosowaniem ich do wystroju wnętrza,
- wolnostojące – mają atrakcyjny wygląd głównie dlatego, że cała ich zewnętrza część jest widoczna.
Na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru mikrofalówki?
Kuchenka mikrofalowa powinna być dostosowana pod względem rozmiaru do ilości osób, które będą z niej korzystały. Należy także odpowiedzieć sobie na pytanie, do czego ma być ona wykorzystywana – czy tylko do podgrzewania, czy także do przygotowywania obiadu. I wreszcie, należy sprawdzić, jaką przestrzenią dysponujemy w kuchni. Czy mamy dużo, czy mało miejsca na tego typu urządzenie?
Funkcje kuchenki mikrofalowej
Przed wybraniem konkretnego modelu, warto zapoznać się z możliwościami, jakie ma kuchenka mikrofalowa. Podstawowymi, jakie powinien posiadać wysokiej jakości model są:
- rozmrażanie – jest to bardzo przydatna funkcja, którą powinna mieć kuchenka mikrofalowa, która znajdzie się w Twoim domu,
- podgrzewanie – jest to podstawowa funkcja każdej mikrofalówki,
- crisp – pozwala na przygotowywanie potraw, które są chrupkie. Przydatna, w przypadku robienia frytek,
- pizza – pozwala na przygotowanie ciasta do pizzy,
- termoobieg – funkcja ta przydaje się przy pieczeniu ciast, ponieważ ciepło rozchodzi się po wszystkich zakamarkach urządzenia.