Zasady korzystania z kominka

Jeżeli chcesz korzystać we właściwy sposób z kominka w swoim domu, musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przestrzeganie reguł spowoduje, że taki system ogrzewania będzie ekologiczny, a także ekonomiczny. Aby taki cel osiągnąć, należy zdecydować się na zakup urządzenia, które spełnia kryteria emisji spalin do środowiska.

Podstawowe zasady dobrego palenia

Przestrzeganie pewnych reguł związanych z paleniem pozwoli na ekologiczne i ekonomiczne korzystanie z kominka. Przede wszystkim pamiętaj, aby zawsze używać suchego drewna. Nie powinno ono być zbyt mocno wilgotne, ponieważ wpływa to na emisję szkodliwych substancji. Należy wystrzegać się także palenia w kominku odpadów. Jest to najgorsza rzecz, jaką możemy zrobić. Nie dość, że niszczysz w ten sposób swój przewód kominowy, który zaklejany jest przez toksyczne substancje, to jeszcze szkodzisz środowisku.

Jeżeli chodzi o techniczne kwestie, nie należy palić w kominku przy otwartym dopływie powietrza przez popielnik. Nie należy także czyścić paleniska wtedy, gdy znajduje się jeszcze w nim żar lub gorący popiół.


Drewno do kominka. Jakie powinno być ?

Do kominka najlepiej sprawdza się drewno z drzew liściastych. Zawartość wilgoci nie powinna być w nim większa niż 20%. Trzeba pamiętać o tym, aby drewno używane do kominka było porąbane na ćwiartki lub ósemki, mające około 8-10 cm grubości.

Jak rozpocząć palenie w kominku?

Rozpalanie w kominku powinno przebiegać szybko i sprawnie. Aby taki efekt uzyskać, oprócz drewna należy przygotować około kilogram suchych szczapek drewna o przekroju około 2-3 cm. Potrzebna będzie także podpałka w kostkach lub saszetkach.

Na dnie paleniska powinny znaleźć się ułożone równolegle 2-3 kawałki drewna. Następnie należy ułożyć w kratkę szczapki drewna podpałkowego. Uda się dzięki temu utworzyć ładne ognisko. Pomiędzy szczapki wkładamy kostkę podpałki i możemy rozpocząć rozpalanie. Po około 10 min szczapki powinny spalić się całkowicie, a tym samym znajdujące się pod nimi drewno powinno już spalać się równomiernie. Po około 20 – 30 minutach od rozpalenia pierwsze kawałki drewna powinny być wypalone, a na dnie paleniska może już zalegać żar. Na tak przygotowane palenisko wkładamy drewno, które pozwoli na uzyskanie właściwej mocy kominka.


Zobacz również

Poradnik instalatora – Poradnik montażysty i instalatora systemów grzewczych i chłodniczych

Poradnik instalatora – Poradnik montażysty i instalatora systemów grzewczych i chłodniczych

Poradnik montażysty i instalatora systemów grzewczych i chłodniczych

Zobacz: izolator.co.pl/



Podziel się

Post Author: Robert Kucharski

Od kilkunastu lat jestem obecny na rynku budowlanym, przechodząc przez każdy szczebel kariery od pomocnika budowlanego a kończąc na własnej firmie budowlanej, czas na stronach tego portalu podzielić się z wami zdobytym doświadczeniem.

Dodaj komentarz